Széchenyi 2020 Széchenyi 2020
Széchenyi 2020 Széchenyi 2020

Programok

A Miskolcon eltöltött idő gazdaságosabb, kényelmesebb lesz a Miskolc Pass turisztikai kártyával, mintha belépőket és közlekedési jegyeket vásárolnál!

A kártya érvényességi ideje alatt korlátlanul, ingyenesen használhatod a helyi közösségi közlekedést;

Miskolc legvonzóbb látnivalóit, fürdőit ingyenesen keresheted fel egyszeri alkalommal,

10-20%-os kedvezménnyel várnak kalandparkjaink, éttermeink, üzleteink

Időt spórolsz, nem kell a fizetéssel bajlódnod a pénztáraknál;

Kártya megvásárlása nem jelent azonnali aktiválást, ráér akkor, amikor használni szeretnéd (vásárlástól számított 1 éven belül)!

Az online megvásárolt és aktivált kártyákat azonnal megkapod PDF formátumban, nincs szükség helyszíni átvételre!

A kártya érvényessége az aktiválás időpontjától kezdődik, így a 24, 48, 72, 120 órád valóban teljes lesz. Például ha 15 órára kéred a kártya aktiválását, akkor másnap 15 óráig lesz érvényes, tehát akár 14:59-kor is belépésre vagy jogosult bármelyik attrakcióba.

Részletek: www.miskolcpass.com


Szeleta Park Látogatóközpont

A Szeleta Park „A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete” című kiállítása bemutatja: a Bükk természeti kincseit, különleges földtörténetét, egyedi vízrajzát és barlangrendszerét, a kaptárköveket, a hegység jellemző növény- és állatvilágát, valamint a világhírű Szeleta-kultúrát, a magyar ősemberkutatás bölcsőjének helyszíni eredményeit.

Bővebb információért kattintson ide!

Bükki Csillagda (Répáshuta)

A Bükki Csillagda (Lillafüredtől 16 km-re), a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2022. március 8-án nyílt csillagászati és természetismereti látogatóközpontja a Bükki Nemzeti Park szívében, Répáshuta mellett. A Bükki Csillagda rengeteg érdekes látnivalóval és interaktív élménnyel várja az érdeklődőket: ilyen például a Nap megfigyelésére is alkalmas, világszínvonalú távcső, planetárium, megtapogatható meteoritok, izgalmas virtuális űrutazások és egy tanösvény is várja a látogatókat. Heti rendszerességgel éjszakai programokat is szervez távcsöves csillagászati bemutatókkal. Bővebb információ itt.

Bővebb információért kattintson ide!

Szent István-barlang

A fokozottan védett Szent István-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3,5 km-re nyílik. Bejárata a Palota-szállótól 500 m-re, az Eger-Miskolc műút mellett található. Járatainak összhossza 1514 m, függőleges kiterjedése 101 m. A bemutatott szakasz hossza 170 m, a látogatás során oda-vissza 340 m a bejárt útvonal hosszúsága. A barlangot különleges, látványos oldásformák mellett gyönyörű cseppkőképződmények teszik feledhetetlen élménnyé.

Bővebb információért kattintson ide!

Anna-barlang

A fokozottan védett Anna-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3 km-re nyílik. Bejárata a Palota-szálló alatti Függőkert aljában, közvetlenül a Szinva-vízesés mellett található. Járatainak hossza 570 m, melyből a bemutatott szakasz hossza 208 m. A barlang a Szinva forrás vizéből kivált mésztufában keletkezett. Az üregrendszer egyidős a kőzettel, melynek képződése 150.000-200.000 évvel ezelőtt kezdődött, és napjainkban is tart. Az üreg különlegessége éppen befoglaló kőzetéből és gyönyörű, egyedülálló képződményeiből adódik.

Bővebb információért kattintson ide!

Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV)

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) főként védett természeti területeken szállítja utasait. Pályája érinti Lillafüredet, a Bükk hegység páratlan szépségű kiránduló- és üdülőhelyét. Évente közel 200 ezres utast szállít, fővonala a Szinva- és a Garadna-patak völgyében 14 kilométer hosszan húzódik.

Bővebb információért kattintson ide!

Miskolci Állatkert (Vadaspark)

A Miskolci Állatkert az év minden napján várja Önt! 5 kontinens több mint 120 állatfajának közel 700 egyedét mutatják be látogatóinknak, különleges erdei környezetben. A fák között sétálva a Kárpát-medence vadon élő állatai mellett egzotikus fajokkal, ősi magyar és távoli tájakon élő háziállatokkal is megismerkedhetnek a vendégek. Az állatkert területe a Bükki Nemzeti Parkkal szomszédos, így annak természetes növény- és állatvilágából is ízelítőt nyújtanak. Mindemellett magaslessel és számos programmal várnak minden korosztályt.

Bővebb információért kattintson ide!

Barlangfürdő Miskolctapolca

Miskolctapolca Európában egyedülálló karsztvizes termál-barlang fürdője a 16. századtól a bencés szerzetesek kedvelt fürdőhelyeként volt ismert. A természet alkotta barlangrendszerben napjainkban több beltéri medence található, amelyekben a gyógy- és wellness szolgáltatások széles választéka igazi regenerálódást biztosít a pihenésre és a gyógyulásra vágyók számára. Természetesen több kültéri medence is található a több, mint 3,6 hektáros területen. A Barlangfürdőt tápláló termálforrás vízhőmérséklete 29,4 Celsius-fok. A medencék vizének hőmérséklete 29-35 Celsius-fok. A fürdőhöz kapcsolódó Barlang Aquaterápia részleg felfrissülést, regenerálódást és gyógyulást kínál számos wellness és gyógyászati szolgáltatásával.

Bővebb információért kattintson ide!

Zsófia kilátó

A lillafüredi Palotaszállóra és Hámori-tóra tekintő, romantikus kialakítású kilátó az eredeti, 1900-ban átadott építmény tervei alapján éledt újjá 2022-ben. Teraszáról a Bükk-fennsík markáns letörését, a Garadna- és a Szinva-völgy találkozását, a Felsőhámor és Lillafüred feletti meredek, erdős hegyoldalakat kémlelhetjük.

Bővebb információért kattintson ide!

Lillafüredi függőkert

A függőkert a Palotaszálló épülete alatt húzódó teraszos elrendezésű terület, mely a Szinva tanösvény egyik legszebb része. Felső teraszán a fiatalság játszótér fogadja a látogatókat. A legalsó terasza a vízesés lábánál, az Anna-barlang bejáratánál húzódik. A további teraszok tematikusak és különböző nevet viselnek, például: virágok terasza, zene terasza, költészet terasza, szobrászat terasza.

Bővebb információért kattintson ide!

Lillafüredi vízesés

A Lillafüredi-vízesés ma Magyarország legnagyobb függőleges esésű vízesése húsz méteres magasságával. A vízesést a lillafüredi Palotaszálló építésekor alakították ki, tehát mesterséges vízesés, eredetileg a Szinva patak a Hámori-tóba torkollott.

Bővebb információért kattintson ide!

Hámori-tó

A lenyűgöző környezetben lévő Hámori-tó a Garadna patak felduzzasztásával keletkezett. Ma kedvelt horgász- és csónakázótó, télen a jégen korcsolyázni is lehet. Több mint 1 kilométeres sétaút vezet a partján. A Hámori-tó kb 1,5 km hosszú, 4-9 méter mély. Mélysége és hideg vize miatt fürdésre nem alkalmas.

Bővebb információért kattintson ide!

Lillafüredi Libegőpark

A Bükk hegység csodáira nyújt gyönyörű kilátást a magasból a Lillafüredi Libegő, mely a lillafüredi üdülőövezetből szállítja az utasokat Jávorhegyre, Bükkszentkereszt irányába. A kötélpályás felvonó amellett hogy környezetbarát, csendes és biztonságos, igazi turisztikai kuriózum is, hiszen útvonalán feltárul előttünk a régió számos Natura 2000 védelem alatt álló természeti szépsége is. Az új drótkötélpályás felvonó 333 méterről indul és a 606 méter magasan fekvő hegyi állomásra szállítja az utasokat 1080 méter hosszan. Egyszerre több mint 180 ember gyönyörködhet a tájban a 16-18 perces menetidő alatt. A hegyállomástól Bükkszentkereszt távolsága 2,2 km.

Bővebb információért kattintson ide!

Lillafüredi Sport- és Kalandpark

A Lillafüredi Sport- és Kalandpark Magyarország egyik legszebb természeti környezetében, festői szépségű tájon, a Bükk-hegység lábainál húzódó Szinva-völgyben, a Szinva-patak és a Garadna-patak összefolyásánál található. Érintetlen természetben, több mint kéthektáros területen, a Bükki Nemzeti Park területén fekszik. Az észak-magyarországi régió családi szórakoztató komplexumában, minden látogató kortól függetlenül otthon érezheti magát, és aktívan töltheti el szabadidejét, kedvére válogathat a kültéri és beltéri attrakciók között.

Bővebb információért kattintson ide!

Szeleta-barlang

Járatainak teljes hossza meghaladja a 90 métert. A barlang számos veszélyeztetett állatfajnak, többek között védett és fokozottan védett denevérfajoknak nyújt állandó és időszakos szálláshelyet. A barlang közel 100 méterrel a Szinva völgye felett nyílik triász mészkőben, 347 méter tengerszint feletti magasságban, éppen szemben a hámori temetővel, ahol Herman Ottó síremléke található. A barlangban a bejárat utáni lejtőn leereszkedve abban a mélyedésben állhatunk meg, amely az egykor 12 méterig hatoló feltárás helyén maradt. Az oldalfalon több méter magasságban láthatunk egy fekete vonalat, amely azt jelzi, hogy a feltárás megkezdése előtt hol volt a kitöltés eredeti szintje. A bejárati csarnokból balra a rövidebb, egyenesen pedig a hosszabb barlangágba juthatunk. Hossza 115 méter, mélysége 3, magassága 13 méter.

Bővebb információért kattintson ide!

Hámori Mászópark

A Hámori Mászópark a Bükk-hegység Hámor-Puskaporos szurdokvölgy természeti képződménye, mely Miskolc felől Lillafüred irányában jobbra a Kis Falra, balra a Nagy Falra tagolódik. A Kis Fal déli tájolású, a Nagy Fal pedig nyugatra néz. Hámorban 1972-ben kezdődött a hegy- és sziklamászó tevékenység, melynek történelmi eredménye a most létező, egyedülálló biztosítási/biztonsági feltételekkel rendelkező mászópark.

Bővebb információért kattintson ide!

Fazola-kohó (Őskohó) és Massa Múzeum

Lillafüredtől nem messze, a Garadna-patak mellett áll az 1812-ben épült kohó. Ipartörténeti érdekessége, hogy a diósgyőri vasgyár innen indult, turisztikai vonatkozása pedig, hogy a kohóban termelt nyers vas megmunkálásához hozták létre a Hámori-tavat. Az első, ómassai kohót Fazola Henrik építette, míg az azt kiváltó új már fia, Frigyes nevéhez kötődik. A kohó mellett áll a vaskohászat történetét bemutató Massa Múzeum és egy műemlék kovácsműhely, az út túloldalán pedig szabadtéri kiállítás mutatja be a kohászati és bányászati nagygépeket. Minden év szeptemberében életre kel a kohó, ugyanis a Fazola Fesztiválon működésbe hozzák a kalapácsokat, látványcsapolást végeznek a kohónál, hengerlést és fémöntést mutatnak be a szakemberek, és tiszteletbeli kohászokat is avatnak.

Bővebb információért kattintson ide!

Miskolctapolcai Csónakázó-tó

A Hejő-patak völgyében bújik meg a miskolctapolcai üdülőövezet egyik legszebb ékköve, az őspark és a Csónakázó-tó. Nyáron szívmelengető madárcsiripelés, télen pedig a békák hangversenye tölti meg élettel a partot. A Tapolcai park tökéletes helyszínt biztosít egy romantikus sétához vagy egy családi piknikezéshez is.

Bővebb információért kattintson ide!

Miskolctapolcai Kalandtúra Park

A kalandtúra lényege, hogy mindenki legyőzheti saját korlátait mind fizikai, mind pszichikai értelemben, s ezáltal a résztvevők egyfajta testi- és mentális erőpróbán vehetnek részt, s emellett teljesen új és egyedi élményt kapnak a pályarendszereken való végighaladás során. Olyan helyzeteket élhetnek át, amit eddig legfeljebb kedvenc kalandregény- vagy filmhősük élhetett át egy-egy izgalmas történet során. Ha szeretné megismerni teljesítőképességének határait, ha kedveli a próbatételeket, kihívásokat, várják Önt is a miskolctapolcai kalandtúraparkban!

Bővebb információért kattintson ide!

Miskolctapolcai bobpálya

Magyarország legizgalmasabb erdei bobpályája Miskolctapolcán a Csónakázó-tó és a Barlangfürdő közvetlen szomszédságában található. Különleges élményt kínál kicsiknek és nagyoknak a mintegy 850 m hosszú, egész évben üzemelő alpesi bobpálya. Az évszázados fák között sikló bobok a szánkózás élményét adják minden évszakban, ahol mindenki maga választja meg a számára élményt nyújtó sebességet. Különös élményt nyújt esti időszakban a kivilágított pályán lesiklani. A pályát bárki használhatja 3 éves kortól 99 éves korig.

Bővebb információért kattintson ide!

Avasi kilátó

Az Avasi kilátóból szélesebb, mint 180 fokos kilátás nyílik Miskolcra. Érdekessége, hogy erős szélben a torony kilengése akár 45 cm is lehet. 2010-ben balesetmentesítő és állagmegóvó munkálatokat végeztek rajta, 2017-ben egy fejlesztési projekt keretein belül megújult a presszó, azonban kellett már egy nagyobb volumenű rekonstukció is, így 2023-ban megújult és megerősített külsővel várja látogatóit. "Miskolc iránytűje" esténként a díszkivilágításnak közönhetően színekben pompázik, így a belvárosban sétálva is tökéletesen látszik. Ha szeretnénk a hosszan elterülő várost madártávlatból látni, akkor érdemes egy kellemes sétával felmenni a kilátóhoz.

Bővebb információért kattintson ide!

Papíripari Múzeum

Az ország egyetlen Papíripari Múzeuma. A Diósgyőri Papírgyár egyedülálló papírtörténeti kiállítást rendezett be történelmi ereklyéiből a hagyomány ápolása, a szakmai múlt megőrzése céljából, mely városunk idegenforgalmi látványosságainak kuriózuma. A kiállítás a papír feltalálásának kezdetétől napjainkig kíséri végig a papírkészítés múltját, fejlődését, a jelenkori papírgyártást, és bemutatja a gyár több mint kétszáz éves történetét. Látogatni előzetes egyeztetés alapján van lehetőség.

Bővebb információért kattintson ide!

Herman Ottó Múzeum és Képtár

A múzeum 1899-ben alakult meg Borsod-Miskolczi Múzeum néven. Az intézmény 1953-ban vette fel a sokoldalú tudós, Herman Ottó nevét. Miskolc legnagyobb múzeuma. Több mint 600 000 műtárgyat őriz. Főleg képzőművészeti alkotásokat, régészeti leleteket és ásványokat gyűjt, de néprajzi kollekciója is jelentős. A képzőművészeti gyűjteményben a magyar festészet szinte minden kiemelkedő alakjának és irányzatának művei megtalálhatók. Régészeti gyűjteményében őskori és honfoglalás kori leletek is nagy számban találhatók. A Herman Ottó Múzeum Képtárának állandó kiállítása – mintegy 300 négyzetméteren – 2005-ben újult meg. Rendezési elve a kronológia. A kiállítás a barokk korszaktól a szecesszióig vonultatja fel a magyar festészet remekműveit.

Bővebb információért kattintson ide!

Miskolci Galéria

A Rákóczi-házat Dőry Ferenc miskolci kereskedő építette az 1650-es években, ezért viseli az ő nevét az épületben ma működő Miskolci Galéria pincéje. A ház és II. Rákóczi Ferenc neve a nagy szabadságharc után forrt össze, mivel a fejedelem az akkor még panzióként funkcionáló épületben többször is vendégeskedett. A Miskolci Galéria a város vizuális művészeti központja, nyaranta mediterrán hangulatú udvara szervesen bekapcsolódik a nyári rendezvényekbe, mint koncerthelyszín.

Bővebb információért kattintson ide!

DVTK Stadion

A DVTK-stadion Miskolc legnagyobb stadionja. A 2018 májusában átadott új létesítmény befogadó képessége 14 655 fő. A Diósgyőri VTK futballcsapata itt fogadja ellenfeleit, de a sportcélokon kívül a küzdőtér és a stadion egyéb helyiségei más, például kulturális rendezvények számára is alkalmasak.

Bővebb információért kattintson ide!

Herman Ottó Emlékház

Herman Ottó egykori lillafüredi nyaralója, a Peleház 1898–1903 között épült, az akkoriban újonnan kialakított üdülőtelep részeként. Az épület 1951-ben került a miskolci múzeum kezelésébe, első állandó kiállítása 1964-ben nyílt meg. 2007-ben megtörtént az emlékház teljes felújítása. A kiállítás két szobában mutatja be a múzeum névadójának életét, munkásságát, miskolci és hámori-lillafüredi kötődéseit. Az emlékház kertje tavasztól őszig színes múzeumpedagógiai programok helyszíne.

Bővebb információért kattintson ide!

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeuma

A múzeum, mely 1960-ban nyílt meg Felső-Hámorban. A Lillafüredi Függőkert felől egy könnyű sétával megközelíthető a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeuma. A barokk műemlék épületben működő múzeum állandó kiállítása során megismerhetjük a vas előállításának és feldolgozásának titkait. A látogatók élményeiről diorámák és működő modellek gondoskodnak.

Bővebb információért kattintson ide!

Miskolci Nemzeti Színház

A Miskolci Nemzeti Színház egész évben széleskörű kínálattal várja a színházrajongó látogatókat. A színházban választható a balettől kezdve a vígjátékokon át az operettig szinte minden, így biztosan mindenki talál magának megfelelőt. Az épületen kívülről a klasszicista építészet, belül a neobarokk stílus jegyei figyelhetők meg. Az intézmény mára Közép-Európa egyik legkorszerűbb művészeti komplexumává vált 5 játszóhelyével.

Bővebb információért kattintson ide!

Diósgyőri Kézműves Alkotóház

A Diósgyőri Kézműves Alkotóházban egyaránt lehetőség van kiállítások bemutatására, az élő műhelyekben egy-egy mesterség megismerésére, közösségi rendezvényekre (népi játszóházak, mesterség bemutatók, koncertek, előadások, táncházak), kézműves termékek forgalmazásra, könyvtár és videótár használatára. Az alkotóház a több ezer éves magyar alkotóművészet mai művelőinek kíván otthonul szolgálni, közelebb hozva ősi műveltségünk üzenetét és a mai kor kiváló kézműveseinek és hagyományápolóinak világát.

Bővebb információért kattintson ide!

Diósgyőri vár (átmenetileg zárva)

Lajos király kedvenc palotája, Diósgyőr vára. A kiállítások megmutatják a királyi várat, az udvartartás életét. A Felső vár rondellájában végignézhető a vár évszázadokon átnyúló története. A vár honlapján az aktuális rendezvények elérhetőek!

Bővebb információért kattintson ide!

MÜHA - Művészetek Háza

A miskolci Művészetek Háza egy olyan hely, ahol megfér egymás mellett a stand-up comedy és József Attila is. Egy otthon a művészeteknek, ahol találkozik a zene, a színház, a mozi és a képzőművészet, ahol jól érzi magát a gyerek és a szépkorú is. Az ide betérő eddig nem látott színházi előadások, művészfilmek, felolvasóestek, koncertek vagy éppen súlyos témákat boncolgató szakértők előadásainak részese lehet néhány órára. A Művészetek Házában egész évben színes programokat kínáló 600 fős hangverseny- illetve színházterem, 210 fő befogadására alkalmas art mozik, egy képzőművészeti galéria, és egy kávézó integrálódott egy európai színvonalú multikulturális komplexummá.

Bővebb információért kattintson ide!

Fun City Bowling

A szórakozni vágyókat 6 bowling pálya 6 biliárdasztal, csocsó, darts és különböző játékgépek várják Miskolc belvárosában a Szinvaparkban.

Bővebb információért kattintson ide!

ElmeHáza

Valódi szabadulós játék, Miskolcon, a belváros szívében. Jelenleg hat különböző stílusú szabadulós pályával várják a szórakozni, nem hétköznapi élményre vágyókat. Pályáikon az első számú cél, a kijutás, minél hamarabb, de maximum 60 percen belül! Merészkedj le társaiddal a több százéves épületek elhagyatott pincéibe, ahol átélhetitek a bezártság és rohamosan fogyó idő feszültség növelő élményét. A szabadságotok elengedhetetlen kelléke a csapatmunka, ugyanis a helyiségek minden sarka, minden tárgya egy "kulcs". Kódokon, számzárakon, rejtvényeken, lakatokon és ügyességi feladatokon keresztül visz az út kifelé.

Bővebb információért kattintson ide!

Avalon Park

A park 2015-ben jött létre, mintegy 5 hektáros erdős területen, a Bükk szívében. Ugyanekkor készült el az erdei nyomvonalon kialakított elektromos gokartpálya, amelyen körülbelül 560 méteres távon gokartozhatnak a résztvevők. A park másik egysége, többek között, a 2500 négyzetméteres területen fekvő szabadtéri Maya Játszópark, amely a gyerekek szórakozását biztosítja.

Bővebb információért kattintson ide!